Csoóri Sándor Pályázat

Beszámoló

CSSP-NEPTANC-MO-2022-0219

A 2022. évi Csoóri Sándor Pályázat nagymértékben hozzájárult együttesünk szellemi bővítéséhez.

A pályázat lehetővé tette a terembérleti költségek elszámolását, ami számunkra nagy könnyebbséget jelentett a próbaterem, illetve a táncházak helyszínének finanszírozásában. A támogatás jóvoltából tagtoborzó táncházunkra, illetve jubileumi gálaműsorunkra népzenei együtteseket tudtunk meghívni, akik emelték az esemény színvonalát, illetve elősegítették együttesünk fejlődését mind tánctudás, mind a tánckör tagjainak bővítése terén.

A 2022/23-as tanév őszi félévét tagtoborzó jellegű táncházzal kezdhettük, ahol moldvai táncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Itt Jakabffy Balázs és barátai zenéltek.1 A zenekar díját a Csoóri Sándor Pályázat segítségével tudtuk kifizetni.A táncháznak köszönhetően, egyesületünk új tagokkal bővült.

Az Ürmös Tánckör május végén ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Ezen alkalomból jubileumi találkozót szerveztünk, melynek keretén belül a Kalász Banda húzott nekünk dallamokat Erdély minden tájáról. A zenekar honoráriumának egy részét az elnyert pályázati pénzből fedeztük. Az évforduló alkalmából képkiállítást készítettünk az elmúlt 40 évről2, majd gálaműsorban mutattuk be tánctudásunkat a közönségnek3, majd hajnalig tartó táncházzal biztosítottuk a felhőtlen jókedvet4. A gálaműsor keretén belül vajdaszentiványi, nyárádmagyarósi, mezőmadarasi és mezőségi táncokat mutattunk be. Meghívott fellépőkként, barátaink, a mosonszentmiklósi Döglött Rábca és a PHD Ifjúsági tánccsoport mutattak be közösen hortobágyi táncokat. A 40 éves jubileumi eseménysorozatra készülve két hétvégi tánctábort szerveztünk, melyeken Varga János útmutatásával a nyárádmagyarósi és mezőmadarasi táncok elsajátítására volt lehetőségünk.

Decemberi5 és márciusi6 táncházunknak próbatermünk adott otthont, melynek bérlése nem valósulhatott volna meg a Csoóri Sándor Pályázat támogatása nélkül. A táncházak rendszeres szervezése segítette együttesünk szélesebb körben való megismertetését az egyetemisták, illetve a városi néptánckedvelők körében. A táncházak után, tavasszal ismét többen csatlakoztak tánckörünkhöz.

Az elmúlt tanév során, a korábban tanult mezőségi és vajdaszentiványi táncok ismeretébe vezettük be az új tagjainkat. Elkezdhettünk új táncanyagot tanulni, nyárádmagyarósit és mezőmadarasit Varga János vezetésével.

Összességében, elmondható, hogy a támogatás nagymértékben hozzájárult a tánckör bővítéséhez. Egyesületünket a 2022/23-as tanévben a Csoóri Sándor Alap 300 000 forinttal támogatta. Köszönjük!

Sopron, 2023. 07. 27.

© Soproni Ürmös Tánckör Kulturális Egyesület
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el